Gestreept stinkdier
Gestreept stinkdier
(Mephitis mephitis)
Het stinkdier behoort tot de familie van de stinkdieren en stinkdassen. Soorten van deze familie kunnen een stof uitscheiden ter verdediging tegen aanvallers.
Bij het gestreepte stinkdier word in twee verschillende klieren een vloeistof aangemaakt. Zij kunnen deze vloeistof tot wel 4 meter gericht wegspuiten maar deze komt tot wel 7 meter ver.
Bij het wegspuiten worden de twee vloeistoffen gemengd wat een chemische reactie teweeg brengt. Deze chemische reactie zorgt voor een sterk irriterende geur. Stinkdieren richten vaak op de ogen van de belager, in de ogen gespoten kan dit tot tijdelijke blindheid leiden.
Zijn de zwart-witte strepen bij een zebra bedoelt om te verdwijnen in de kudde, bij stinkdieren zijn ze juist bedoelt om op te vallen.
Hierdoor kan een belager de stinkdieren goed herkennen en een volgende confrontatie uit de weg gaan. Om te voorkomen dat een stinkdier bij een mislukt schot toch nog gegrepen kan worden, zijn de klieren niet meteen bij het eerste salvo leeg en kan er 4 tot 5 keer echter elkaar gespoten worden. De grootste vijanden van het stinkdier zijn grote uilen. Deze vallen van boven aan en kunnen niet tot nauwelijks ruiken.
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Mephitidae (Stinkdieren)
Geslacht: Mephitis
Herkomst: Noord-Amerika, noordoosten van Mexico
Voedsel: kleine knaagdieren, eieren, insecten, fruit, planten
Leeftijd in de natuur: 6 jaar
Leeftijd in dierentuinen: 10 jaar
Solitair/groep: solitair
Aantal jongen: 3 tot 10
Bedreiging: niet bedreigd